Moe, ‘doodmoe’…

Niet alleen vanwege ons puppemormeltje die sinds een week met name ons nachtritme overhoop gooit, maar ook van de in mijn ogen rare kronkels van mijn medeburgers hier op deze aardbol.

Oorlog: we zouden het gewoon niet moeten voeren. Helaas zit de methode om ons gelijk proberen te halen via het killen van anderen diep in ons dna geworteld. Echter begrijp ik tegelijkertijd ook niet, dat er organisaties zijn die boos worden, omdat tijdens oorlogen mensen gemarteld worden.
Ja, dat moet je niet willen! Echter moet je oorlog puur sang niet willen! Bij oorlog gebeuren akelige praktijken als martelen. Stop je energie liever in het voorkomen van oorlog i.p.v. je boos maken -dat gewoon absoluut geen zoden aan de dijk zet in mijn ogen- over de akelige praktijken die gebeuren tijdens een oorlog.

Alweer eens een ramp met olie. Een ramp voor de natuur in zijn geheel. Dan hoor ik een dame op het nieuws zeggen, dat we moeten ophouden olie te gebruiken. Terwijl ze schoenen aan heeft met rubberen zolen. Rubber van olie gemaakt. Vervolgens in de auto die olie gebruikt wegrijden. Niet begrijpend waar olie allemaal voor gebruikt wordt; voor noodzakelijk dingen die de mens nodig heeft om te kunnen overleven, te blijven evolueren. Zucht.

Mijn manneke bezocht afgelopen week met de afdeling een boerderij, gerund door drie boeren. Zij maken gebruik van de produkten en technieken van het bedrijf waar mijn manneke werkt. Pesticides (gif) die zo ontwikkeld zijn, dat ze alleen dat onkruid verdelgen dat schadelijk is voor de groente en dan nog eens extra via een speciaal ontworpen sproeisysteem, zodat het alleen op het onkruid terecht komt. Het is duurder dan de gangbare pesticides en systemen, de boeren betalen er graag meer voor.
Er zijn dus bedrijven die miljarden steken in het ontwikkelen van dit soort systemen en produkten en er bestaan dus boeren die bereid zijn, daar extra voor te betalen en het dus inzetten. Niet elke boer doet dit overigens; dus hoe gezond zijn die zogenoemde natuurlijke produkten van ‘de boer’ nu eigenlijk.

Voedselverspilling; een doodzonde tegenwoordig. We moeten nu eenmaal voedsel produceren; liefst zo natuurlijk mogelijk, gebruik makend van de kennis en middelen behorend tot de 21e eeuw. In Frankrijk is nu een wet aangenomen, die supermarkten verplicht anders met overtollig voedsel om te gaan. Hoera ! Alternatieven voor het weggooien van voedsel, juich ik zeker toe. Echter!
GFT afval, maar ook overtollige groente kan rustig op een composthoop gegooid worden, mits er geen andere onnatuurlijk produkten als bijvoorbeeld plastic in terecht komt. Het verteert namelijk en gaat gewoon weer terug de natuur in. Gooi het op een groot veld uit en mettertijd zal er weer nieuw leven, nieuwe planten en bomen op gaan groeien.

Genetisch modificeren, dierproeven, uitstervende bijen, andere culturen met bijhorende geloofsovertuigingen; het is allemaal niet zo zwart-wit als menig mens lijkt te denken.

Kunnen we heel alsjeblieft eerst goed nadenken, uitzoeken hoe het daadwerkelijk zit, voordat we gaan oordelen en nog erger veroordelen?

Moe, doodmoe…maar nooit te moe om tegengas te blijven geven 😉
Natuurlijk leven in en mét de 21e eeuw; het is mogelijk!

Advertisements

7 thoughts on “Moe, ‘doodmoe’…

  • Een deel van de schade die we zelf hebben verricht, zullen we denk ik niet meer kunnen herstellen, maar ik blijf hopen dat het wel nog leefbaar blijft voor ons allen 😉

   Like

 1. Als we allemaal op zijn tijd een beetje tegengas gaan geven zal dat ongetwijfeld effect hebben, maar één ding staat vast tegengas geven blijft nodig, hoe moe je er ook van wordt.

  Liked by 1 person

 2. De prachtigste uitvindingen van vroeger veroorzaken nu de grootste problemen.
  Met open armen hebben wij in het verleden de mooiste dingen ontvangen.
  Dat wij daardoor nu in de problemen zijn gekomen is niet de fout van het verleden.
  Maar wel de uitdaging voor de toekomst.

  Problemen oplossen en nieuwe fouten voorkomen.

  Oordelen en veroordelen helpt daar niet bij.
  Vooruitkijken en vooruitdenken wel.

  Vriendelijke groet,

  Liked by 1 person

Always open to thoughts, opinions, suggestions from my neighbors on this globe!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s